Jako że dzisiaj wcześniej wstałam, miałam trochę więcej czasu. Z tej okazji skopałam w końcu mój kawałeczek ogródka i posiałam sobie buraczki na botwinkę, koperek, pietruszkę, seler naciowy i sałatę. Teraz czekam, aż wszystko wzejdzie. Jak już będzie się czym chwalić, wrzucę zdjęcie :) Póki co mam na lewej dłoni pęcherze od szpadla, poprawiłam odciski od hantli... Chociaż ćwiczę w rękawiczkach, odciski i tak się robią.
Tyle tytułem wstępu. Przejdę do konkretów i podzielę się z Wami banalnie prostym przepisem na orzeźwiający i lekki obiad - pierś z kurczaka w ziołach z dipem jogurtowym. Ja jestem fanką wszelkich połączeń kurczaka, jogurtu i mięty, więc dla mnie to uczta dla kubków smakowych.
POTRZEBUJEMY:
- pierś z kurczaka
- mieszankę ziół prowansalskich
- świeżą miętę (suszona też ujdzie, ale trzeba trochę więcej czasu, by dip się przegryzł)
- szczypiorek
- sól
- pieprz
- jogurt naturalny
- czosnek
Mięso dokładnie płuczemy, osuszamy. Opruszamy solą i pieprzem, a potem nacieramy duuużą ilością ziół. Siekamy troszkę naszej mięty i nakładamy na filet, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w ok. 190 stopniach, mniej więcej 30 minut, temperatura i czas zależą od piekarnika.
Jogurt przelewamy do miseczki, wrzucamy posiekaną miętę i szczypiorek, czosnek, sól i pieprz. Mieszamy i gotowe. Ja to jadłam z kaszą gryczaną i surówką z marchewki i jabłka, ostatnio zażeram się marchewką, by się trochę 'opalić' :) Jak widać danie nie wymaga wielkich nakładów czasu ani wymyślnych składników, a jest przepyszne. I ładnie wygląda:
Pozdrawiam i życzę smacznego!
A mi coś piekarnik szwankuje ostatnio.
OdpowiedzUsuńA przepis fajny,szybki i zdrowy:)
Wygląda bosko!
OdpowiedzUsuńUwielbiam drób;)
o, bardzo spoko przepis :) do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńapetycznie;)
OdpowiedzUsuńMuszę wprowadzić mięte do swojej kuchni i wypróbować tą kombinację :)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńmięsa z miętą jeszcze nie próbowałam, ale mam dorodną na oknie, więc czemu by nie:)
OdpowiedzUsuńMięta jest traktowaa po macoszemu, zazwyczaj używamy jej tylko do herbatek, ale jako przyprawa jest świetna, zwłaszcza do wszelkiego rodzaju dipów i kurczaka :)
Usuń